21 februari 2017

Zomerbandentest 2017

Een band moet een goed afgestemde combinatie van verschillende eigenschappen bieden. Omdat veel bandeigenschappen strijdig zijn (bijvoorbeeld veel grip gaat ten koste van een goede slijtvastheid), moeten bandenfabrikanten altijd een compromis sluiten. In de bandentest beoordeelt ANWB hoe goed dit compromis is. ANWB test de volgende onderdelen: gedrag op droog wegdek, gedrag op nat wegdek, geluidsproductie (in en buiten de auto), brandstofverbruik (rolweerstand), slijtvastheid en duurzaamheid op maximaal toelaatbare snelheid. In de beoordeling krijgen de banden afhankelijk van hun prestaties één, twee, drie, vier of vijf sterren.

Pirelli met bandenmaat 195/65 R15 V eindigde eerste in de ANWB zomerbandentest 2017, gevolgd door Continental, Bridgestone, Goodyear en Esa-Tecar die eveneens vier van de maximaal haalbare vijf sterren halen. Goodyear eindigde als eerste in de bandenmaat 215/65 R16 H, gevolgd door Cooper die ook vier van de vijf sterren behaalt.


ANWB concludeerde uit de test dat er een ruime keuze is aan goede zomerbanden. Naast de vier winnaars voor kleine auto’s waren er in de bandenmaat 195/65 R15 V was er nog een andere band met vier sterren. Tien banden eindigden met drie sterren en één met twee sterren.


Van de banden voor SUV-auto’s eindigden er naast de twee met vier sterren 11 met drie sterren, één met twee sterren en één met één ster.
ANWB noemt de banden met drie sterren veilig en aan te bevelen. Twee van de 31 geteste banden scoren matig en één band is slecht. “Aanschaf van deze banden wordt afgeraden”, aldus de ANWB.


M+S logo
In de test met de SUV-banden valt op dat ruim een derde van de geteste zomerbanden voorzien is van een M+S logo. Dit suggereert dat deze banden winterse eigenschappen hebben. Daarom zijn deze ook in de sneeuw getest. Bij drie van de zes banden bleek van wintereigenschappen volgens de ANWB niets te merken: “Bij de andere drie wel, maar niet genoeg van wat verwacht mag worden van een dergelijke band.” (bron: ANWB)

Hoogste score van vijf sterren:
Bandenmaat 195/65 R15 V
1.Pirelli Cinturato P1 Verde
2.Continental PremiumContact 5
3.Bridgestone Turanza T001
4.Goodyear EfficientGrip Performance
5.Esa-Tecar Spirit 5 HP


Bandenmaat 215/65 R16 H
1.Goodyear EfficientGrip SUV
2.Cooper Zeon 4XS Sport

Lees meer over de zomerbandentest 2017 op ANWB.NL