18 december 2017

Winterbanden: waar en wanneer verplicht in Europa?

Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden. Omdat die per land verschillen, maakten wij een overzicht van de regels voor het gebruik van winterbanden per land.

Mocht je in wintermaanden naar Scandinavië, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, de Ardennen of Frankrijk gaan met de auto, rijd dan op winterbanden. Neem voor de zekerheid ook sneeuwkettingen mee. Het is belangrijk dat je deze binnen handbereik hebt in de auto. Je weet maar nooit welke weersomstandigheden je tegemoet rijdt.

 

Duitsland


Winterbanden
In Duitsland is het verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken bij winterse omstandigheden. Sinds kort is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band (winterband of all seasonband) moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).

Profieldiepte
Voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd omdat beneden de 4 mm de banden niet meer optimaal werken en de band zijn winterse eigenschappen verliest.

Winterse omstandigheden
Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden.

Boete
Rijd je op ongeschikte banden? Dan is de boete € 60,- en 1 strafpunt. Veroorzaak je hinder dan is de boete € 80,-. Nieuw is dat ook de kentekenhouder, die het gebruik van het voertuig zonder de vereiste winterbanden toelaat, een boete krijgt van € 75,- en 1 strafpunt.

Sneeuwkettingen
Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Er geldt bij gebruik van de kettingen een maximum snelheid van 50 km/u.

Winteruitrusting
Volgens de Duitse wet moet de auto zijn uitgerust naar de weersomstandigheden. Dat wil zeggen dat er, naast winterbanden of all seasonbanden en sneeuwkettingen ook antivries in de ruitenwisservloeistof moet zitten. Als een automobilist staande wordt gehouden en zijn auto voldoet niet aan de eisen met betrekking tot de weersomstandigheden dan kan er een boete worden opgelegd.

Winterbanden en snelheid
Je mag in Duitsland op winterbanden niet harder rijden dan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als die lager is dan die van de auto, moet dat met een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximum snelheid zijn aangegeven.

De genoemde verplichtingen gelden ook voor kampeerauto's en motoren. Bij caravans geldt geen verplichting voor winterbanden in Duitsland (of sneeuwkettingen). Het mag wel en winterbanden leveren ook voor caravans een betere wegligging op.Sneeuwkettingen huren? Stuur gerust een e-mail naar info@dbs-groep.nl en wij helpen je zsm aan sneeuwkettingen.  Winterbanden kopen? Bekijk ons aanbod hier.

 

Bekijk hier het volledige overzicht van de regelgeving winterbanden in Europa.