27 februari 2017

Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Vandaag in het nieuws; Bovag en VACO roepen een nieuw kabinet op meer werk te maken van informatie uit ongevallenanalyses met betrekking tot zomer- en winterbanden. Waar zit het verschil eigenlijk in?

Volgens de brancheorganisaties is gedetailleerde informatie over de oorzaken van verkeersongevallen belangrijk om beleid te maken en te handhaven: “Als bij ongevallen in winterse omstandigheden auto’s met zomerbanden zijn betrokken of (mede) oorzaak zijn vanwege de langere remweg, dan lijkt ons dat toch relevante informatie die ook nog eens bijdraagt aan meer bewustwording bij de automobilist”, aldus Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt. “Nu blijven zulke details vaak in de politiearchieven, terwijl bij alleen blikschade er überhaupt geen registratie plaatsvindt.”

Duitsland
De brancheorganisaties wijzen op de manier waarop het Duitse Centraal Bureau voor de Statistiek nauwkeurig bijhoudt wat de oorzaken zijn van verkeersongevallen. De Oosterburen zijn dan ook in staat om op basis van deze statistieken beter te handhaven: “Wanneer we de cijfers in Duitsland zien, kun je op je vingers natellen dat het in Nederland nog veel slechter gesteld moet zijn”, aldus Edwin Brinksma, branchemanager Vaco. “Want hier is op het gebied van banden veel meer toegestaan. En als we in Nederland net zoals in Duitsland de details uit ongevalsonderzoek zouden ontsluiten, is het een stuk eenvoudiger om beleid te maken, te handhaven en bewustzijn te creëren bij het publiek."


Verschil zomer- en winterbanden
Het verschil zit in het rubber en het profiel van de banden. Als het kouder wordt dan wordt rubber harder. De zomerband heeft bij een koude wintertemperatuur daardoor minder goed grip op de weg. Het rubber van winterbanden is zachter. Bij lage temperaturen remt een auto daarom beter op winterbanden.


Winterbanden hebben een ander profiel dan zomerbanden. Ook dat geeft meer grip op gladde wegen. Een winterband is dus niet alleen met sneeuw en ijs veiliger dan gewone zomerbanden. Ook als het koud is remt de winterband beter. In een dik pak sneeuw helpen zelfs winterbanden niet meer. Dan kun je sneeuwkettingen om je banden doen.


Winterbanden zijn in de winter dus een stuk veiliger op de weg. Kun je dan niet het hele jaar op winterbanden rijden? Nee, in de zomer heb je met winterbanden juist een langere remweg dan met gewone zomerbanden, omdat het rubber van de winterband in de zomer te zacht wordt. Bovendien is het profiel van de winterbanden ontworpen voor natte of besneeuwde wegen. Op droge, warme wegen remmen zomerbanden het beste.