06 februari 2017

Veilig met je kind in de auto

Welk autostoeltje moet je hebben voor je kind? Dat hangt af van zijn lengte en gewicht.

Kinderen tot 1,35 meter mogen uitsluitend in een goedgekeurd autokinderzitje mee reizen. Zowel voorin als achterin de auto. Let wel op onderstaande punten.

Goedgekeurde autostoeltjes
Een autokinderzitje is een babyautostoeltje, een kinderautostoeltje of een zitverhoger. Je bent verplicht om een kinderzitje te gebruiken dat voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Controleer bij de aankoop van een autostoeltje of het een goedgekeurd model is. Op het oranje label van het stoeltje staat dan ECE 44/03 of 44/04. Autostoeltjes van het type i-Size zijn ook goedgekeurd. Je mag kinderen zowel voorin als achterin de auto vervoeren. Dit maakt voor de veiligheid weinig verschil. Ons advies is om baby’s wel zo lang mogelijk tegen de rijrichting in de auto te plaatsen.

Baby autostoel Groep 0+ 0 tot 13 kg
Groep 0+ stoeltjes zijn voor de allerkleinsten en worden tegen de rijrichting in gemonteerd om goede steun te bieden aan hoofd en nek. Deze worden meestal gebruikt tot het kindje ongeveer 18 maanden is, tenzij het hoofdje boven het stoeltje uitsteekt, of zwaarder is dan 13 kilo.
Losse stoeltjes worden meestal met de autogordel bevestigd. Ook bestaan er stoeltjes met een basisonderstel dat met Isofix of autogordel in de auto vastgezet wordt. Het stoeltje kan daarna op de basis vastgeklikt worden.

Kinderautostoel Groep I 9 tot 18 kg
Groep I stoeltjes worden meestal in de rijrichting gemonteerd met autogordel of Isofix. Hierbij is het belangrijk dat het stoeltje zo vast mogelijk bevestigd wordt. De stoeltjes zijn uitgerust met een eigen gordelsysteem. Voor de veiligheid moeten zowel gordelsysteem als vanglichaam strak aanliggen op het lichaam. Soms is verstellen noodzaak, omdat je kindje bijvoorbeeld in de winter dikke kleding draagt.  Dit stoeltje wordt gebruikt bij kinderen van 1-4 jaar, tenzij je kindje met het hoofdje boven de rugleuning uitsteekt, of zwaarder is dan 18 kilo.

Zitverhoger (met rugleuning) vanaf 15 kilo
Je kind wordt in dit stoeltje met de 3-punts autogordel vastgezet. De rugleuning is erg belangrijk omdat deze vaak zijdelingse protectie biedt voor hoofd en romp en voorzien is van een gordelgeleider die de schoudergordel goed op het lichaam positioneert. Gebruik van een zitverhoger zonder rugleuning raden we om deze reden af.

Airbag
Een kind mag alleen voorin mee reizen als de airbag is uitgeschakeld. Op de website van Veiligheid.nl kun je lezen welke autostoel bij jouw kind past en over veilig vervoer van je kind(eren). Gebruik geen gordelverlenger bij een autokinderzitje. Er is geen zicht op de kwaliteit hiervan. Is de gordel te kort? Laat dan een andere goedgekeurde autogordel aanbrengen.

Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen op de regels voor het vervoer van kinderen in een auto. Zo hoeven kinderen jonger dan 3 jaar in een taxi of bus niet in een autostoeltje. Ook kun je een ontheffing krijgen als je kind om medische redenen niet in een autostoeltje kan.


Klik hier voor meer informatie over veiligheid in de auto.