05 januari 2017

Occasion kopen? Hier moet je op letten.

Een tweedehands auto kopen komt veel bij kijken. Is het verstandiger om bij een garage te kopen, of kan het ook via Marktplaats? En waar moet je verder op letten?

BOVAG
Wanneer je een occasion bij een garage koopt, let er dan op dat deze is aangesloten bij BOVAG. je kunt dan in geval van problemen altijd bij de geschillencommissie terecht.

Onderzoeksplicht
Uiteraard moet een verkoper over problemen en mankementen van een auto vertellen, maar je hebt als koper echter ook een onderzoeksplicht. Vraag naar mogelijke problemen en controleer de auto grondig.  

Kopen bij een particulier
Wanneer je bij een particulier koopt, kun je de kilometerstand online checken. Maak een proefrit, rij een stuk over de snelweg en een stuk over een klinkerweg. Varieer wegen en snelheden en controleer meteen of alle voorzieningen werken. Kunnen alle ramen open en dicht, werken de centrale verwarming en de airconditioning?

Brandstof
Als je niet veel rijdt, is benzine de voordeligste optie. Diesel is pas vanaf 10.000 kilometer per jaar interessant, aangezien de belastingen veel hoger zijn. Dit geldt ook voor LPG, tevens moet u investeren in een LPG-installatie.

Automaat
Een automaat kan heel handig zijn. Let er wel op dat elke automaat bij elke 150.000 kilometer gereviseerd moet worden. Dit is een flinke uitgave. Vaak ligt de aanschafprijs van een automaat ook hoger dan bij handgeschakelde auto.

Banden
Ook hier komt veel bij kijken. Let op het merk van de banden. Als dit verschillende merken zijn, is de kans groot dat de eigenaar heeft bespaard op meer onderhoud dan alleen de banden. Let er ook op of ze niet verdroogd zijn en let op de profieldiepte. Neem een 1 euro munt mee en steek deze in het profiel. Als het gouden randje nog zichtbaar is, moeten de banden direct worden vervangen. Als dit het geval is, kun je gerust flink onder de vraagprijs een bod uitbrengen. 

APK
Je kunt op rdw.nl het kenteken invullen om de technische specificaties te achterhalen. Op rdw.nl staat onder andere het bouwjaar en wanneer de apk vervalt. Een auto met een nieuwe apk is meer waard dan een auto met een apk die bijna is afgelopen of al verlopen is.

Remmen
Test de remmen tijdens de proefrit. Trap bij 80 km/u de koppeling in en rem krachtig en houd je handen losjes aan het stuur. Remt de auto voldoende krachtig en blijft deze netjes rechtuit rijden?

Overige belangrijke punten
Controleer de kilometerstand en vraag naar de onderhoudsboekjes. Oneffenheden en kleurafwijkingen in de lak kunnen duiden op het overspuiten van schade. Controleer de auto op roest. Roest zit vaak op de spatborden, dorpels en onder de bumpers. Vraag ook wanneer de distributieriem vervangen is. Bekijk de uitlaat, de uitlaat aan de binnenkant zwart is, kan er sprake zijn van teveel oliegebruik. Let er bij de proefrit op, of de auto naar één kant trekt. Dit kunnen dan ook weer extra kosten zijn na aanschaf.

Afronden
Als je tot een akkoord bent gekomen, zorg dan voor een goede afhandeling van de koop. Spreek met de verkoper af hoe je het bedrag betaalt. Voordat je met de auto de weg op gaat, moet je eerst de verzekering regelen. Ook dit kan gemakkelijk online.