08 maart 2018

Nieuwe Ferrari standaard uitgerust met ultra-high performance band van Michelin.

Alle nieuwe Ferrari 488 Pista supercars die van de productielijn komen, worden standaard uitgerust met een speciale versie van de MICHELIN Pilot Sport Cup 2; een ultra-high performance band in de afmetingen 245/35 ZR20 (voor) en 305/30 ZR20 (achter).

De MICHELIN Pilot Sport Cup 2 K2 is speciaal voor de Ferrari 488 Pista ontworpen en behoort tot de nieuwste generatie Michelin circuitbanden die zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Vergeleken met de K1-versie, die werd ontwikkeld voor de Ferrari 458 Speciale, maakt hij een nog snellere rondetijd mogelijk. Bovendien heeft hij meer grip en een sportievere handling. Verder biedt deze nieuwe band een uniek evenwicht tussen veiligheid en rijplezier; zowel bij dagelijks gebruik op de openbare weg als onder de zeer veeleisende omstandigheden op een circuit.

De gezamenlijke ontwikkeling van de MICHELIN Pilot Sport Cup 2 K2 heeft 14 maanden geduurd. Die tijd was nodig om de banden, in dynamische simulatiesessies met Ferrari, te ontwikkelen en te verfijnen zodat ze qua eigenschappen exact zouden aansluiten op hetgeen de ingenieurs van Ferrari eisten voor de nieuwe 488 Pista. Het resultaat is een set banden die een zeer hoge mate van grip, constante prestaties, en een uitstekend evenwicht tussen voor en achter biedt.

Tijdens het uitgebreide ontwikkelingsproces van deze banden, zijn meer dan 1.100 prototypen geproduceerd en getest. Daarbij is ook intensief getest op circuits: in totaal 1.800 km in het Michelin test center in Ladoux (Frankrijk) en op de circuits van Fiorano en Nardo (Italië).

De MICHELIN Pilot Sport Cup 2 banden zijn gemaakt met innovatieve technologieën die afkomstig zijn uit de autosport. Onder andere de multi-compound technologie, die verschillende rubber compounds omvat voor de verschillende secties op de binnen- en de buitenzijde van het loopvlak. En de “speciale grip compound”, die een hoog en consistent niveau van grip garandeert onder zeer uiteenlopende weersomstandigheden.

De MICHELIN Pilot Sport Cup 2, voor de Ferrari 488 Pista beschikt over twee innovaties:
- een aangepast loopvlak en nog stijvere zijwanden om transversale krachten te absorberen en hogere snelheden in bochten mogelijk te maken,
- een speciale aramide gordel om, tijdens het rijden, de controle nog beter te kunnen behouden.

Pierre Chaput, de ingenieur die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van deze MICHELIN Pilot Sport Cup 2 banden, verklaarde het volgende: “De ambities van Ferrari hebben ons aangezet tot de ontwikkeling van deze uiterst hightech banden voor de Ferrari 488 Pista. Gripgrenzen zijn aanzienlijk verlegd in vergelijking met de 458 Speciale. Het doel om de rondetijden te verbeteren, was nog uitdagender, aangezien de bestuurder de Pilot Sport Cup 2 makkelijk onder controle moet kunnen houden om (ongeacht het niveau van rijvaardigheid) volop te kunnen genieten van de rijervaring. Met behulp van simulatie-instrumenten, die bij dit project veel zijn ingezet, waren we in staat om een band te ontwikkelen waarvan het contactvlak onder alle omstandigheden maximaal is terwijl een hoge mate van veiligheid wordt gegarandeerd.”