24 november 2016

Een winterband is méér dan een ‘sneeuwband’

Het Nederlandse weer schommelt behoorlijk. De eerste nachtvorst ligt achter ons. De bladeren vallen massaal van de bomen. De regen komt met bakken uit de lucht. Toch laat de echte winter laat nog wel even op zich wachten, maar dat kan ook zo veranderen. Wacht jij net als vele landgenoten met het monteren van winterbanden totdat het écht los barst? Dan is het goed om even verder te lezen. Want….een winterband is veel meer dan een ‘sneeuwband’! En, er zijn nieuwe regels in Europese landen.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=y8m3pzxnD8c

Je hebt ze sneller nodig dan je denkt

Je denkt waarschijnlijk…’Winterbanden zijn alleen handig bij sneeuw of ijs’. Mis! Het is namelijk bewezen dat winterbanden beter presteren dan zomerbanden wanneer de temperaturen beneden de 7 graden Celcius komen. In de periode oktober t/m maart is dit bijna altijd het geval, wanneer je ’s ochtends vroeg of in de avond(spits) de weg op gaat. Dat is nog niet alles. Want een winterband zorgt ook voor een betere grip bij (veel) regen / modder en bij bladeren op de weg. Bekende verschijnselen voor de herfst!

Wat maakt de winterband beter in de herfst en winter?

Een winterband levert om meerdere redenen betere prestaties in de herfst en winter. Zo hebben winterbanden (extra) lamellen (kleine groefjes) die zorgen voor meer grip bij het optrekken of bij het afremmen. Dit geldt voor een ijzige en besneeuwde ondergrond, maar dus ook bij regen, modder en bij een weg vol blad. Ook de samenstelling van het rubber van een winterband, verschilt ten opzichte van een zomerband. Het rubber is namelijk zachter, dat zorgt voor een betere grip en een kortere remweg bij kouder weer en winterse weersomstandigheden.

In Europa zijn winterbanden steeds vaker verplicht

Ga je in de periode oktober t/m april geregeld naar het buitenland, dan kun je bijna niet meer zonder winterbanden. Zo zijn winterbanden in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. Hetzelfde geldt sinds dit jaar voor Oostenrijk in de periode 1 november tot 15 april. Maar ook in landen als Italië, Luxemburg en Zwitserland gelden (gedeeltelijke) verplichtingen. Zorg dat je er niet door verrast wordt.

Winterbanden zijn niet veel duurder

Misschien denk je: ‘Winterbanden, die zijn echt heel duur om aan te schaffen. Dat heb ik er niet voor over!’. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat je zomerbanden ook een half jaar niet slijten? Die gaan dus twee keer langer mee. Daarnaast zijn winterbanden nauwelijks duurder dan zomerbanden. En wie weet ligt er wel een interessante actie voor je klaar zodat je nog voordeliger klaar bent. Want, op veiligheid bespaar je toch niet? Je banden zijn het enige contact met de weg!

Waar let je op als je winterbanden gaat aanschaffen?

Er zijn vele merken winterbanden. Logisch dat het lastig kiezen is tussen merken die je vaak ook niet kent. Toch hebben we wel wat tips voor je. Let bijvoorbeeld goed op de bandenmaat en het draagvermogen van je banden, kijk daarbij naar de banden die nu onder je auto zitten. Idem geldt voor de zogenaamde snelheidscodering. Je vindt deze informatie op de zijkant van je huidige banden. Om je nog verder op weg te helpen zijn er jaarlijks ook diverse onafhankelijke winterbandentesten. Hier kun je zien welke winterbanden als beste uit de bus komen. Handig om jou te helpen de goede keuze te maken!

Monteer altijd vier winterbanden!

Het komt nog wel eens voor, mensen die ervoor kiezen om alleen winterbanden te monteren op de vooras van de auto. Dit is absoluut ‘not done’ en zeer onveilig. Kies altijd voor 4 winterbanden. Uiteraard is het niet erg als de achterbanden wat minder profiel hebben dan de voorbanden. Als het maar minimaal 4 mm profiel is…

Verminderde kwaliteit bij minder dan 4 mm

Ook goed om te weten, een winterband verliest zijn positieve kwaliteiten bij minder dan 4 mm profieldiepte. Dan functioneert de winterband min of meer als een zomerband in winterse omstandigheden. Zorg er daarom voor dat je geregeld de profieldiepte van je banden meet, zodat je zeker weet dat je veilig op weg bent. Daarvoor ben je uiteraard ook altijd welkom bij 1 van de 9 Profile DBS vestigingen.